Patříte mezi milovníky kávy, kteří si bez šálku hořkého nápoje nedokážou představit den? Nebo dáváte přednost čaji a jeho variabilitě? Ať už patříte do jakékoliv skupiny, je hezké si tento svůj rituál zpříjemnit – hezkým šálkem či nějakou vychytávkou, která váš čajový či kávový rituál udělá ještě hezčí.
Káva
Káva je díky obsahu kofeinu nápoj, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak, mnozí z nás ho proto pijí právě pro tyto povzbuzující účinky. Nicméně jeho silné aroma a hořká chuť jsou také velkým lákadlem a čerstvě uvařená káva zavoní i těm, kteří jí moc neholdují.
Kávu lze připravit mnoha způsoby a záleží na tom, jestli si chcete připravovat kávu ze zrn, která si doma čerstvě namelete či zda použijete kávu již namletou, případně lze použít kávové kapsle či kávu instantní. K domácí přípravě kávy z namletých kávových zrn (záleží na vás, zda budete kávu mlít čerstvě doma nebo zda použijete kávu již namletou) můžete tedy využít automatický kávovar, překapávač, moka konvičku, džezvu nebo french press (ten jde použít jak na přípravu kávy bez logru, tak na přípravu sypaného čaje bez lístků).
Arabika nebo robusta?
Pokud už máte vybraný „přístroj“, ve kterém si budete kávu připravovat, stačí zvolit ten správný druh kávy – zdalipak víte jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou? Arabika má intenzivní aroma, je typicky kyselejší a zároveň chuťově jemnější než robusta. Robusta se totiž vyznačuje výrazně hořkou chutí, je zemitá a výrazná, proto se používá do směsí s arabikou. Pokud máte rádi tradiční hořké italské espresso, určitě sáhněte po kombinaci arabiky a robusty. Robusta též obsahuje více kofeinu než arabika, proto má natolik odlišnou chuť. Rozdíl mezi arabikou a robustou lze spatřit i pouhým okem – arabika je protáhlá a plochá se zakřivenou rýhou uprostřed zrna. Robusta je oproti arabice zaoblenější a vypouklejší, má uprostřed zrna rovnou rýhu.
Něco navíc
Pokud nejste příznivci černé kávy a máte raději kávu s mlékem, mohla by se vám hodit mlékovka či přímo mlékovka s cukřenkou a stojanem, která by neměla chybět na stole každého milovníka oslazené kávy s mlékem. Jestliže si rádi mléko do kávy našleháte, můžete si našlehané mléko ozdobit například kakaem nebo skořicí, a aby to vypadalo jako v kavárně, můžete si vypomoct zdobící šablonou na kávu, díky které vykouzlíte na mléčné pěně krásné obrazce.
Čaj
Teplý nápoj patří k dennímu rituálu velkého množství lidí. Jenže káva není pro každého, za to čaj, je díky své variabilitě nápoj, který potěší snad každého. Označení „čaj“ se lidově používá pro jakýkoliv nápoj připravený louhováním v horké vodě. Pravý čaj se připravuje louhováním čajových lístků v horké vodě, výluh obsahuje kofein a má povzbuzující a stimulující účinky – pravými čaji jsou čaje zelené, polozelené, černé a bílé. Lidově se ale čajem nazývají i směsi ovoce či bylin, díky kterým si také připravíte lahodný nápoj, ale bez obsahu látek povzbuzujících lidský organismus.
Ať už máte jakoukoliv preferenci, k přípravě čaje se bude vždycky hodit čajník, čajová konvice a hrnečky na čaj. Pokud máte rádi čaj porcovaný a jeho různé druhy, mohla by se vám hodit kazeta na čaje. Jestli upřednostňujete sypaný čaj, určitě oceníte čajítko či znovupoužitelný sáček na sypaný čaj. Vychytávkou pro návštěvy může být podčajník na odkládání použitých čajových sáčků. Pokud rádi čaj sladíte, můžete si vybrat hezkou cukřenku nebo vás možná zaujme dávkovač medu, který skvěle odměří do nápoje potřebné množství – stačí jen uvolnit otvor na dně dávkovače a pohodlně ho pak odložíte do skleněného stojánku.
Kávě i čaji studená verze sluší
S blížícím se létem se můžeme připravit na ledové verze jak čaje tak kávy. Espresso na ledu krásně osvěží a uchová si svou chuť. Na delší popíjení a osvěžení poslouží ledový čaj, který si můžete připravit rovnou do džbánu. A když do něj vhodíte znovupoužitelné ledové kostky ve veselých barvách a tvarech, nejen, že nápoj nerozředíte vodou, ale také si připravíte oku lahodící nápoj. Jestli chystáte zahradní party nebo svatbu, oceníte velkou nápojovou lahev s kohoutkem, která je vizuálně krásná a zároveň praktická – každý host se může obsloužit sám a nemusí hostitelce do kuchyně.
Bydlíme krásně – žijeme krásně!